Om

Det här är Hälsingland Turisms officiella blogg.

Hitta till Hälsingland.

Kort om Hälsingland:

Carl von Linné beskrev Hälsingland som ett mikrokosmos, eftersom alla typer av naturslag finns här – från långa stränder och skärgård vid kusten till djupa, trolska skogar och böljande blå berg. Just de blå bergen är det som hälsingenaturen är mest känd för.

Hälsingland är personligt, vilt och sägenomspunnet. Här finns mystisk och blåskimrande vildmark med björnar, lodjur, vargar och älgar, och en rik musik-, kultur- och berättartradition – som Sägensafari och Slädtur med hälsingemusik och historieberättande är exempel på. Egna små smultronställena är lätta att hitta, för de finns överallt. Hälsingland är troligen det badtätaste landskapet i Sverige med fiskemöjligheter i älv, sjö och hav. Om vintern lockas många familjer av skidåkning och äventyr vid våra mysiga och lagom stora skidanläggningar.

Historiskt befolkades Hälsingland av stolta och egensinniga människor som länge levde efter egen lag. För präster, kronofogdar och kungar under medeltiden var Hälsingland lika med trubbel. Landskapet var ett av de sista att kristnas och börja betala skatt. På andra håll berättades det om hjältar och prinsessor – här handlade sagorna om jättar, troll och skogsväsen. Den välkända Hårgasägnen som ligger till grund för Hälsingehambon, är exempel på en sägen som visar på krocken mellan kristendom och hedniskt syndande. Man kan gissa att sägnens syfte var att få ordning på ungdomen, som inte orkade gå till kyrkan eftersom de varit uppe och dansat hela natten.

 Välkommen hit.

Annonser
Comments
One Response to “Om”
Trackbacks
Check out what others are saying...


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: