Berättelser och drömmar

fjallvagen.jpg

Alla har vi drömmar. Drömmar och minnen om människor, platser och händelser. Drömmar och minnen förknippade med känslor, rötter och det som verkligen berör oss. Det kan vara en fiskestund med morfar, en kär och återkommande semesterresa på välbekanta vägar eller doften av nyslaget hö eller nybakat bröd. Minnena, känslorna, drömmarna betyder något. Ibland mer, ibland mindre men de har betydelse. Betydelse för vem du är, vad du gör och vilka beslut du tar. Vilka vägar du tar i livet. Och hur du fortsätter drömma och förverkliga dina drömmar.
I Hälsingland finns en väg som leder hem. Fjällvägen heter den sedan urminnes tider. Vägen från hav till fjäll eller fjäll till hav. En gammal pilgrimsväg med många drömmar och berättelser att dela med sig av. Den är en livsnerv för människorna i Ljusnans dalgångar. På den utspelar sig livet i alla dess skeenden. Fjällvägen har många historier att berätta. Och drömmar att förverkliga. ”Vacker natur gör människor vackra.” Kan det vara så enkelt? Orden kommer från en av alla röster som lever och verkar efter Fjällvägen. Fjällvägen, denna pulsåder och livsnerv som löper längs med Ljusnan genom Hälsingland och vidare in i Härjedalen. Riksvägarna 83/84 betyder något.
Vilken eller vilka är drivkrafterna till att vilja leva och bo på en plats? Viljan till att stanna kvar där. Eller att gång efter gång besöka den, återvända… Hälsingland har något att berätta. Där, där hav möter land, där de blånande bergen tar vid, skogen med sitt trolska sus, sjöarna som ler och Ljusnan som ett pärlband leder oss till musiken, konsten, upplevelserna, dofterna, gårdarna och människorna, där finns berättelserna. Hälsingland har något att berätta.
Det betyder något för dig och mig, vi som har valt att leva, verka och bo här. Vi som återvänder varje vinter eller sommar till en plats där vi känner oss hemma. Där minnen och upplevelser har skapat ett andrum eller källa till välbefinnande. En plats som ger oss ro i själen och energi att gå vidare. Vi som har valt att flytta tillbaka till uppväxtens minnesbank eller vi som bara har ett starkt engagemang och känsla för just den här platsen. Var vi än befinner oss i världen. Ambassadörerna är många och olika. Kunniga och kompetenta. Det är en styrka och glädje. Det betyder något. De betyder något. För dem betyder Hälsingland något. Alla dessa människor bidrar till att lyfta och stärka Hälsingland. Om dessa vill vi berätta. Och de har något att berätta för oss. Så nästa gång du reser, ta vägen hem, Fjällvägen, och låt dig förföras av berättelserna och människorna. Det är så enkelt att vacker natur gör människor vackra. Mina drömmar får också liv och berättelserna kan fortsätta.

vagen

Vibeke Sjögren Ottosson

Projektledare Fjällvägen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: