En guide inför skidsemestern 2012/2013

Börjar det rycka i skidåkarmusklerna? Vad bra, för nu laddar Hälsinglands skidanläggningar för fullt, inför en lång och förhoppningsvis gnistrande vit vintersäsong, fylld av rolig skidåkning och spännande aktiviteter. Här ser du vad som erbjuds på och runt några av Hälsinglands skidbackar och skidspår vintern 2012/2013. 

Detta bildspel kräver JavaScript.

Hassela Ski Resort – André Myhrers hemmabacke
Här började André Myhrer, världsmästare i slalomvärldscupen säsongen 2012/2013, sin karriär. Hassela Ski Resort ligger i norra Hälsingland, och har utmanande nedfarter både för nybörjare och mer avancerade åkare – 8 liftar och 15 nedfarter. Och man är aldrig för gammal för att ta skidlektioner med Hasselas trygga och kunniga skidlärare!

Längdskidspår i Hassela
För längdskidåkare finns preparerade längdskidspår, från 2,5 till 8 kilometer långa, som tar dig direkt ut i vildmarken och upp till toppen av Älvåsen. Längdskidspåret vid hotellet är belyst under kvällstid.

Badpalats och restauranger
Hassela Ski Resort inrymmer matställen som Hassela Ski Lounge i hotellet och Fluffiga Frun vid pisten. I anläggningen finns även ett badpalats med bastu, jaccuzzi och bar – perfekt för leksugna barn och frusna kroppar efter en dag i backen.

Massor av barnaktiviteter
Nu till vintern 2012/2013 blir det många sköna temaveckor i Hassela, som till exempel Vildmark, Bad & Bus och Släkten är Bäst. Barnklubb finns, och där skojar Bäver Benny och Bäver Berit med alla barn – och vuxna med för den delen. Barnklubben arrangerar barndisco i badhuset, skattjakt och After Ski för de små.

Skotersafari och hästturer 
Äventyrsmästarna i Hassela hyr ut toppmoderna och lättkörda snöskotrar, och arrangerar guidad skotersafari för hela familjen – med korvgrillning och varm choklad. Storskogens hästturer kör häst och släde i Hälsingeskogen, och turerna utgår från skidbacken några dagar i veckan. På Slätterne Gård kan hela familjen ta en tur i skogen på islandshästar.

Uppfräschade stugor och hotellrum
I år har hotellrummen fått nya möbler, och maxistugornas kök och allrum kommer att få en rejäl ansiktlyftning. Mycket snabb internetuppkoppling finns.

Boenden på Hassela Ski Resort med omnejd
Hasselas spårkarta – längdskidåkning

Skotersafari med Äventyrsmästarna

Hästtur med Storskogens Hästturer

Ridning på Slätterne Gård

————————————————————————————————————————————

Järvsöbacken – en familjesuccé!

Fjolårets satsning i Järvsöbacken blev en succé, då ett helt nytt skidområde öppnade med fyra nya nedfarter och en sittlift. Nu finns totalt 19 nedfarter och 7 liftar och här finns slalombackar för alla, samt en cool freeridepark och ett stort barnområde. Backen ligger centralt beläget i Järvsö by med utsikt mot Ljusnans dalgång, nära till restauranger och shopping.

Barnens Järvsö
Loa, Järvsöbackens alldeles egna lokattunge, bor i backen. Där finns Loas äventyrliga stig, och ett par gånger i veckan spelas Loateater på snöscenen i barnområdet. Den här vintern blir det ett späckat program med temaveckor och överraskningar för Järvsöbackens hedersgäster; barnen.

Morgonmanchester – något för de vuxna
För mamma och pappa, som kanske hänger i barnområdet på dagarna, finns chansen att sticka ut en timme på morgonen och köra i nypistad manchestermönstrad backe, för att sedan ladda inför dagen med en fika.

Boenden i Järvsö
Utnyttja tiden i Järvsö till max, genom att boka bekvämt boende endast några stavtag från liften – välj mellan rymliga Alphus och Toppstugor. I byn finns trevliga vandrarhemmet Järvsö Sleep N Eat och vackra hotell Järvsöbaden. Knappt tre mil bort ligger lyxiga Orbaden konferens & spa.

Järvzoo, skotersafari och turer med häst och släde
Granne med Järvsöbacken ligger den berömda djurparken Järvzoo, som är öppen alla dagar året runt. ImRaw tar med dig på skotersafari och Tur o Ton arrangerar skogsturer med häst och släde ihop med mat och musik på Hälsingevis.

Boenden i Järvsö, Ljusdal

Boka entré till Järvzoo

Skogsutflykter med häst och släde – Tur o Ton

Skotersafari med ImRaw

—————————————————————————————————————————————

Harsagården – ett mecka för längdskidåkare!

Harsagården ligger 18 kilometer från Järvsö, har en 60-årig skidåkningshistoria bakom sig och brukar kallas Hälsinglands skidmecka. Här finns ett utbrett 80 kilometer långt skidspårsystem – och snögaranti med natursnö. Många är de elitskidåkare som genom tiderna åkt skidor i Harsa.

Jan-Åke Snar, som driver Harsagården, berättar att längdskidåkning de senaste åren varit en uppåtgående trend. Folk i alla åldrar och målgrupper reser till Harsa för att uppleva de väl preparerade spåren, äta gott och bo bekvämt på vandrarhem, i moderna timrande stugor eller på hotell. Här börjar längdspåren nästan innan du fått på vallan. Är du en person som inte gillar att laborera med valla själv så fixar den skickliga personalen i skidbutiken det. För boende och dagsbesökare serveras alltid lunchbuffé. Dusch och bastu finns i anslutning till spåren. Spåravgift betalas i receptionen och i skidshopen.

Träningsläger inför Vasaloppet
I år erbjuds flera träningsläger inför Vasaloppet där teknik, valla, träning, boende och mat ingår. Professionella tränare kommer att finnas på plats. Nytt för i år är att Anna Evaldsson (mångfaldig mästare i olika längddistanser) leder tre läger mellan den 23-29 november, för skidåkande tjejer som vill träna inför Vasaloppet.

I seedningsgrundande tävlingen Harsa Ski Marathon finns chansen att vinna en schysst startplats vid Vasaloppet. Ta den!

Kringaktiviteter för barn och familj
Harsa är perfekt för barnfamiljen. Utöver skidspår finns här pulkabacke att svischa nerför, fiskemöjligheter och skoterleder. Och Järvzoo ligger bara två mil bort.

Boka hotell, stugor och vandrarhem i Harsa
Spårkarta Harsagården
Harsa på YouTube

Boka entré till Järvzoo

——————————————————————————————————————————————-

Kungsholmen – Billan och Erik Östlunds skidparadis

Kungsholmen restaurang & konferens drivs av Billan och Erik Östlund och ligger på en ö i sjön Bergviken utanför byn Segersta, mellan Bollnäs och Söderhamn. Här erbjuds handikappanpassat boende för upp till 44 personer fördelade i 21 rum. De flesta rummen har egen eldstad och är genuint bevarade från flottningstiden.

Superladdat Vasaloppsläger 17-20 jan
Vasaloppet blir allt mer populärart, och att lyckas få en plats i loppet är en utmaning i sig. Har man väl bestämt sig för att åka Vasaloppet så är det klart att man vill haka på ett Vasaloppsläger med uppladdning, få de senaste vallatipsen av skidåkarparet Billan och Erik, käka hälsosamt och energirikt – och få sig lite skidsnack med andra likasinnande själar. Träna, träna, träna dagtid, och värm dina ömma muskler i bastun på kvällen.

Utöver skidåkning – långfärdsskridskor, isfiske och bandygolf
Vässa bandyklubban och utmana familjen i en tuff bandygolfsmatch på sjön Bergviken. Hur kul som helst!

Vinterns stora evenemang är annars Kungsholmenrännet, som är ett lopp på långfärdsskridskor som går över sjön Bergviken. Beroende på ålder och form väljer man klass efter banlängderna 24 km (fräsare/motion), 12 km (motion/ungdom) och 2 km (Knatterännet för barn under 10 år). Föranmälan görs på telefon 0278-653229 eller via mail. Efter loppet blir det en välförtjänt After Skate. För de gäster som inte har egna skidor och skridskor finns utrustning att hyra.

Boka boende på Kungsholmen
Bilder från Kungsholmens Vasaloppsläger
Kungsholmenrännet på YouTube

Annonser
Comments
One Response to “En guide inför skidsemestern 2012/2013”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] Påsklovsveckorna 13 och 14 firar Hassela Ski Resort med äggmålning, påskkärringar, påskägg, god mat och nöjen. Läs mer om aktiviteter kring Hassela Ski Resort, Järvsöbacken, Harsagården och Kungsholmen konferens & spa i vårt tidigare blogginlägg EN GUIDE INFÖR SKIDSEMESTERN 2012/2013 […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: