Gästblogg: Fiskeresan med Scantour, dag 4

Dags för gäddfiske på Orsjön och Kyrksjön, Vallsta, Hälsingland. Michal Pipia, Slawek Grzybek  och Remigiusz Ryfa från resebyrån Scantour i Polen, kom till Orbaden Konferens & Spa vid halvsextiden på fredagskvällen. De togs glatt emot av Monicka Nordin och Helene Åkerström, och innan middagen fick man en guidad visning.

Från vänster: Andreas Eng från Andys Fiskeguide, Monicka Nordin och Helene Åkerström från Orbaden, Remigiusz Ryfa, Michal Pipia och Slawek Grzybek från Scantour.

Vid middagen planerades morgondagens fiske på Orsjön tillsammans med Andreas Eng från Andys Fiskeguide.
– Vi ska trolla efter gädda och göra det på sjön här utanför, berättar Andreas.
– Utsikten är helt fantastisk! Vilken natur! utbrister Slawek. Imponerande!
– Vi åker ut vid sextiden i morgon bitti. Gäddor på tio kilo är ingen omöjlighet, säger Andreas och visar foton på gäddor han fångat i Orsjön.

På lördagsmorgonen hämtade Andreas upp delegationen vid bryggan nedanför Orbaden, vid den fina badstranden. Det var vackert väder med alldeles lagom vind. Besökarna blev imponerade av de beten som Andreas visade upp.
– Vi ska köra med dessa beten idag, berättar Andreas.

Man trollade fram till klockan ett, och Andreas tog herrskapet på en lång båttur på Orsjön, Kyrksjön samt älvfåran däremellan. Fisket var tyvärr mycket trögt, men man lyckades ändå fånga fem mindre gäddor. Två togs på Orsjön, två på Kyrksjön och en i älvfåran. Det var flera båtar ute som Andreas hade telefonkontakt med, och de hade inte fått någon gädda alls.

Teorierna om varför det var så dåligt avlöste varandra. Leker dom fortfarande? Är det för kallt eller för varmt i vattnet? Är det för tidigt på säsongen? Det är det här som är tjusningen med fisket, att inte veta och helt plötsligt smäller det till – och då sitter den där, bamsingen! Då har man knäckt den så kallade ”fiskekoden”, åtminstone för stunden. I nästa stund, eller nästa gång, kan det vara helt andra fiskemetoder och beten som gäller. Det är många faktorer som spelar in. Att garantera storfångster är givetvis mycket svårt, vilket Scantour också förstod. De var ändå mycket nöjda med dagen, och tog flera bilder på omgivningen för att använda på Scantours egna hemsida som marknadsföring.

Efter den goda lunchen sammanfattades dagen och Scantour berättade vad man ville ha av Orbaden för att kunna sälja ”rätt fiskepaket” till sina polska kunder. Besökarna var mycket imponerade av Orbaden som anläggning, och den naturnära miljö som anläggningen ligger i.
– Hög klass, säger Slawek.
Vid fyratiden styrde Scantour sin resa mot nästa destination – Kungsgården Långvind, vid norra hälsingekusten.
/Stefan Barenfeld

Bo och fiska vid Orbaden
Fiska i Hälsingland 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: