Elitseriepremiär i bandylandet Hälsingland – men hur började allt?

Här hittar du säsongens alla bandymatcher i Hälsingland

Elitseriepremiären i bandy närmar sig och hälsingeblodet rusar, för bandyn är en del av Hälsinglands folksjäl – och Hälsingland kanske det starkaste bandyfästet av dem alla. Men hur blev det så?


Annansdagsderby mellan Edsbyn och Bollnäs.

Sällan brinner hälsingekänslorna så högt som vid lokala bandyderbyn. Speciellt Annandagsderbyn bjuder på pulserade läktarhetta som inte går att beskriva med ord – den måste upplevas! Som Jan-Erik Johansson, bandyhistoriker i Edsbyns IF uttrycker det:

– Bandyn har ett stort utrymme i våra hjärtan, det är något att samlas kring – och derbyna lever vi för!


Per Selin, Marknadsansvarig, Svenska Bandyförbundet

Även i Bandysverige spelar Hälsingland en viktig roll, vilket Per Selin, Marknadsansvarig i Svenska Bandyförbundet, skriver under på:

–  Hälsingland har stor betydelse i bandyvärlden eftersom det finns så många elitlag där och för att publikintresset och bandyintresset är allmänt stort i Hälsingland, vilket i sin tur skapar ett stort bandyintresse i Sverige.

– Sen är ju nästan halva landslaget från Hälsingland, liksom förbundskaptenen, jag själv och många andra i Bandysverige. Många spelare och ledare inom bandyn har fostrats i Hälsingland.

Idag har Hälsingland tre lag i elitserien: Bollnäs, Edsbyn och Broberg – och Ljusdal spelar i Allsvenskan. Men går man tillbaka i tiden fanns det ett bandylag i så gott som varje liten hälsingeby. Hälsinglands Bandyförbund bildades 1938 och representerade då 15(!) bandylag. Går man ännu längre tillbaka i tiden kan man undra hur det överhuvudtaget var möjligt för bandyn att erövra hälsingarnas hjärtan.


Greve Clarence von Rosen

För hur kunde societetssporten från England, introducerad i Sverige av greven och allroundidrottaren Clarence von Rosen, bli Hälsinglands landskapssport? Det visar sig att ingen riktigt vet hela svaret, men eldsjälar, bra isar att spela på och tidiga framgångar verkar ha varit några av orsakerna.


Överst: Sveriges första bandymatch 1901.
Nederst: Modernt hälsingederby. 

Ur Jubileumsskriften ”Hälsingeidrotten 100 år 2005” /Information från Leif Sundell, sportjournalist på Ljusdalsposten:

Hälsinglands bandyhistoria
Redan vintern 1905-1906 korades de första distriktsmästarna i ”leken med det lackröda nystanet”, som bandyn kallades under många år. Söderhamns IF blev svensk bandys första distriktsmästare. Söderhamn dominerade stort till en början och vann de sju första distriktsmästerskapen, som spelades åren 1905-1914. Tävlingen ställdes in några gånger, bland annat på grund av första världskriget. SIF-arnas segerrad bröts 1915 av Strands IF, vilket visar att bandyn en gång stod stark även i Hudiksvallshörnan.

Ända fram till 1930 var Hälsingland något av ett u-land i sporten, som hämtats till Sverige från England av greve Clarence von Rosen 1894. Bandyn dominerades till en början av lag från Stockholm, Uppland, Värmland och Västerås.

Första arenan
Björktjäratjärnen i Bollnäs skulle komma att bli Hälsinglands första riktigt klassiska bandyarena. Den 1 mars 1931 blev en riktig bemärkelsedag för ”Tjärn” då en drygt tusenhövdad publikskara bevittnade hur BGoIF slog tillbaka Stockholmsklubben Kronobergs IK med 2-0 i det allsvenska kvalet.


Bandymatch på Björtjära tjärn 1920.

Hälsinglands Bandyförbund bildades den 20 februari 1938, i samband med Hälsinglands Fotbollförbunds årsmöte i Stugsund. Fotbollförbundet hade, fram till den här februarikvällen, administrerat bandysporten i landskapet. Vid det första årsmötet, som hölls på Stora Hotellet i Bollnäs den 13 november 1938, fanns 15 föreningar(!) representerade: Ala IF, Alfta GoIF, Bollnäs BK, Bollnäs GoIF, Brobergs IF, Edsbyns IF, Iggesunds IK, Ljusne AIK, Marma IF, Rehns BK, Strands IF, Strömsbruks IF, Stugsunds IK, Vallviks IK och Viksjöfors IF.

Flygande start
Det nya bandyförbundet fick en flygande start. Sporten utvecklades snabbt och redan 1943 fick Hälsingland sin första SM-finalist och det var ”Bollnäsgiffarna” som stod för bedriften. Denna framgång skapade ett fantastiskt intresse i distriktet. Ett intresse som inte minskade när Brobergs IF, som första hälsingelag, vann SM-bucklan 1947 efter 4-2-seger över Västerås SK. Då jublades det inte bara i Söderhamn.

Hälsingebandyn utvecklades under 40- och 50-talet till landets kanske starkaste bandydistrikt och har sedan dess hållit en hög nivå och ställning i Bandysverige.

Här hittar du säsongens alla bandymatcher i Hälsingland
Svenska Bandyförbundet – Historik och Statistik

Svensk bandyhistoria enligt Wikipedia: Bandyn utövades, när den introducerades i Sverige i december 1895 och de närmast kommande åren, främst av överklassen och akademikerna. Sporten kallades då allmänt ”hockey”. Den 18 januari 1896 bildades ”Hockeyklubben i Stockholm”, där både damer och herrar skulle väljas in i klubben. Det svenska kungahuset, baroner och diplomater var de första utövarna. Den första officiella bandymatchen i Sverige spelades den 12 februari 1901 i Nybroviken. Senare samma säsong hölls tävlingar mellan skollag och klubbar, och året därpå började de ledande fotbollslagen i Stockholm att utöva bandy om vintrarna.


Annonser
Comments
One Response to “Elitseriepremiär i bandylandet Hälsingland – men hur började allt?”
  1. tilda skriver:

    har hälsing några käna människor?????!!!!!!!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: