Bakom kulisserna – före Ljusdals hyllning av Järvsökören

Detta bildspel kräver JavaScript.

Det är onsdag kväll, sen eftermiddag i Ljusdal, och dags för Järvsökören att samlas inför hyllningarna på Posttorget i Ljusdal. Platsen är NärLjus kontor (Näringslivskontoret i Ljusdal) och en efter en droppar dom in – körmedlemmarna. Jag lyckas haffa en av sångfåglarna på väg in för att få ställa några frågor för Hälsingebloggens räkning. Mattias Olofsson heter han, och svarar på frågor gör han gärna. Men först får han ETT STORT GRATTIS!

Först Team Hanna från Bollnäs och nu ni – varför tror du att Hälsingland vunnit Körslaget två gånger?

– Folk är väldigt patriotiska här, precis som i Dalarna, som också vunnit två gånger. Och Hälsingland och Dalarna håller ihop tror jag. Som nu – jag tror att dom röstade på oss. Många känner samhörighet med oss. Min sambo kommer från Skutskär, och eftersom det finns en i kören med anknytning dit är vi även deras kör. I Ljusdals kommun är vi ungefär 20 000 invånare, så många har en koppling hit på något vis. I en storstad blir det inte samma sak. Många vet till exempel vem jag är eftersom jag spelar fotboll i byn Ramsjö. Och sen har jag en kompis i Los, så därför har många där en koppling till mig, och så vidare. Alla har en relation till alla här. Och när Lisa (Miskowski) och hennes lag åkte ut fick vi nog många röster från Norrland. På förhand trodde jag på Lisa och Andreas, för att dom är så folkkära. Vi har förstås mycket att tacka Andreas för också – han är en underbar människa och en fantastisk sångare som folk tycker om.

Är vi speciellt musikaliska här i Hälsingland?

–  Ja, ser man till musiken så är ju Hälsingland och Dalarna de två största på folkmusiktradition, och det finns ju mycket av all sorts musik här; pop, rock och folkmusik, och många ungdomar som spelar. Det är musik överallt här.

Era vinstpengar går till Hälsinge Låtverkstad, som består av ungdomar och folkmusik – vad säger du om det?

– Det är jätteviktigt att våra pengar går dit. Folkmusiken är ett arv vi för vidare från generation till generation. Det känns helt rätt. Vi i kören brinner för musik i alla dess former, och det kändes naturligt att pengarna skulle gå till ungdomar och folkmusik.

Så, varför ska man som turist dra åt Hälsingland?

– För att det är fantastiskt vackert i hela Hälsingland! Hela Ljusnandalen, kustbandet – det är så fint!

Ditt bästa sommartips till hälsingeresenärer?

– Det första jag tänker på när du frågar är Hölick, vid Hudiksvall. Att åka dit är som att komma utomlands. Sen Dellensjöarna – bara ta bilen och åk en tur runt sjöarna en vacker sommarkväll – skriv det! Det är så vackert. Det brukar jag och min sambo göra.

Jag tackar för intervjun och låter Mattias ansluta till gänget.

Tack och presenter till Järvsökören före hyllningen på Posttorget

Inne på NärLjus är det dukat med champagneglas. Ljusdals turistchef Jenny Norberg håller i trådarna, och har gjort det hela vägen. Hon kan tiderna och vad som ska göras hur och när. Hon har gjort ett kanonjobb, tillsammans med alla andra inblandade runt och i kören!

Hälsingland Turism är här för att prisa hjältarna, liksom en representant från Färilarådet och en från Flitiga Lisa (lokal och närproducerad mat av hög kvalitet) i Ljusdal. Först ut är Katarina Ceder Bång från Hälsingland Turism. Känslorna lyser igenom när hon tackar kören från hela Hälsingland, och talar om styrkan i hälsingemyllan. Som gåva överlämnar hon ett presentkort på upplevelsen ”Båt, Bockfot och Hälsingehambo”, ”för att Hälsingland handlar om maten, musiken och sägnerna”. Varsina kryddväxter får de också – odlade i hälsingemylla förstås.

Sedan tackar representanten från Färilarådet, med lokalproducerad finkorv. Sist ut, med stort tack och träffande rim, är Flitiga Lisa. Hon tycker att kören nu förtjänar lite gott att äta tillsammans med sina nära och kära, och ger dem lokala läckerheter i present. Körmedlemmarna ser rörda ut och lér mest hela tiden. Körprofilen Tommy Olsson tar till orda och tackar tillbaka för hyllningar, presenter och det enorma stöd de fått.

Körledaren Andreas Johnson försenad…

Nu blir det bråttom till de röda bilarna som står och väntar. Polismannen som ska eskortera tittar på klockan. Andreas Johnson har nämligen inte kommit än. Det visar sig att han har fått tågtrubbel. Tåget från Stockholm hade fått backa tillbaka, och Andreas sitter nu i en bil med sin dotter, på väg upp till Ljusdal…

Kören susar iväg i en rödglänsande rad. Nu kommer Andreas. Trots stressfärd och trött dotter är han på glatt humör och hälsar genast på alla med ett léende. Han är så glad och stolt. Nu börjar den snart – hyllningen på Posttorget. Den kommer att inledas med att SJ får sig en känga…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: