Trolska Skogen bjuder in till sagornas värld!

Nu utvecklar vi Trolska Skogen – ett nytt besöksmål i Hälsingland.

Ta med familjen på ett äventyr i skogen. Här du upplever sagan på egen hand i din egen takt. Ni kan också boka guidningar, kurser eller biljetter till våra berättarkvällar. Följ projektet på vår hemsida www.trolskaskogen.se.

I snart 12 år har vi spelat föreställningar i skogen på temat folktro. Barn och vuxna har gått en sträcka på en kilometer i skogen där de dragits in i ett sagoäventyr. Vårt mål har varit att det skulle kännas alldeles som på riktigt.

I år har Leader Hälsingebygden, Nordanstigs Kommun och ABF gett oss möjlighet att ta steget vidare och utveckla Trollstigen till att bli Trolska Skogen. Permanenta sagoplatser byggs upp i 100-årig skog. I sommar flyttar tomtarna och trollen in.

Så vad är det som är så spännande med folktro?

Jag träffade folklivsforskaren Ebbe Schön på ett café i Stockholm för att fråga om man får göra så här med folktron. Han var mycket positiv men gav mig också en hel del att fundera över.

– Jaha ni är från Hälsingland, sa han. Där har Trollen ingen svans! Ni har ju mest haft Vittra där uppe.

– Va, har Trollen ingen svans -det kan jag inte berätta för barnen. Hur ska vi lösa det? Ha lössvansar på väggen som de tar på sig? Skäms de över att vara svanslösa eller är de stolta? Var har de svans då?

– I västra Dalarna.

– Jaha, kan man tänka sig att vi har emigrerade troll från västra Dalarna då i Trolska Skogen?

– Ja, det var ju en rolig idé, sa Ebbe.

– Bortbytingar då? Det sägs ju att trollen rövade bort barn och bytte ut mot sina egna. Betyder det att det fanns barn som växte upp, vars familjer trodde att barnet egentligen var ett troll?

– Ja, det var i familjer där barnen inte utvecklades ”normalt”. Där kunde man lägga ut barnen på gödselstacken och vänta på att trollen skulle hämta tillbaka sin unge.

Jag grät. Det blev så tydligt och starkt hur folktron berättar om oss människor, hur vi levt våra liv, vad vi utsatts för, varit rädda för och vårt behov av att hitta trygghet i olika förklaringsmodeller.

När jag sedan läste om Tomtar som slog ihjäl bästa kon eller dansade ihjäl pigan, för att han inte fick sitt smör i gröten, så tänkte jag – det här kan jag inte berätta för barnen, vi får lägga ner!

Nu har jag hittat sagor från Hälsingland där Trollen har svans och sägner om Tomtar som leker och vaktar barnen i stugan. Det finns så mycket att berätta, och det kommer vi göra på flera sätt i Trolska Skogen.

Just nu byggs, målas ,spikas, tovas och sys i varenda buske. Du kan följa vårt dagliga arbete via vår blogg www.trolskaskogen.se

Jag är så glad att vi genom Leader Hälsingebygden fått möjligheten att genomföra detta projekt.

Avslutar med ett Ebbe Schön-citat ”Jag har mer och mer kommit till insikt om hur värdefullt ämnet folkloristik faktiskt är. Om vi vill lära känna människan måste det vara minst lika viktigt att veta hur vi tänkt och känt, diktat och drömt som att ha kunskaper om yttre politiska händelser”.

Kraft och mod

Helena Brusell, Projektledare Trolska Skogen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: